Zadanie - wielomiany
Michał: Dane są wielomiany A(x) = 3x2 + 5x + 2, B(x) = 9x3 + 3x2 − 17x − 4 oraz C(x) = mx + n.
Dla jakich wartości współczynników m i n wielomian B(x) + C(x) jest równy wielomianowi A(x) *
C(x)?
Zatrzymałem się na początku, bo na zapisaniu równości. Myślę nad drugą zależnością która
pozwoliłaby stworzyć układ równań, albo nad wyciągnięciem jakoś m ale nie za bardzo mi to
idzie. Jakieś pomysły?
4 lis 11:22
Kejt:
9x3 + 3x2 − 17x − 4 + mx + n = (3x2 + 5x + 2)(mx + n)
9x3 + 3x2 − 17x − 4 + mx + n = 3x3m + 3x2n + 5x2m + 5xn + 2mx + 2n (obym się tu nie
walnęła)
i teraz wystarczy porównać stopniami przy x.:
9x3=3x3m
m=3
itd.. pamiętaj tylko, że masz tam czasem podwójne wyrazy: np. (3n+5m)x2
a..i musisz policzyć wszystkie n i m..niezależnie od tego co Ci wyszło na początku..potem
musisz tylko sprawdzić czy za każdym razem wychodzi tak samo, jeśli nie, równanie jest
sprzeczne.
4 lis 11:28
Michał: Zrobiłem to samo z n:
3 = 15 − 3n
3n = 12 /:3
n = 4
−17 = 6 + 5n
−11 = 5n /:5
n = −2,2
Teoretycznie rozwiązanie jest takie: m = 3, n = −4, więc chyba Cię źle zrozumiałem.
4 lis 13:55
Kejt: no to spróbujmy z 'n':
bierzemy liczbę z x
2 z lewej strony(3x
2 i i prawej stron(tam są dwie (3x
2n+5x
2m)
czyli mamy:
3x
2=3x
2n+5x
2m
3=3n+5m
podstawiamy z m '3':
3=3n+15
3n=−12
n=−4
teraz jasne?

sprawdź pozostałe..
4 lis 13:58
Michał: Tak, pomyliłem się przy mnożeniu na początku

Bardzo Ci dziękuję!
4 lis 14:08
Kejt: Proszę
4 lis 14:09