L. Zespolone: Znaleźć re(z), im(z), |z| oraz liczbę sprzężoną do z.
Hari: Hej, czy mógłby mi ktoś krok po kroku pokazać, jak robić takie zadania?
z = (1−i√3)(cosα+isinα) 2(1−i) (cosα−isinα)
gdzie α∊ℛ
4 lis 10:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
zapisz to porządnie używając U zamiast u przy pisaniu ułamka
4 lis 11:02
Hari: Nie zauważyłam, że dałam u. Dziękuję za uwagę.
| | (1−i√3)(cosα+isinα) | |
z = |
| |
| | 2(1−i)(cosα−isinα) | |
α∊ℛ
Trzeba znaleźć re(z), im(z), |z|, oraz liczbę sprzężoną do z.
4 lis 11:07
Hari: Proszę o pomoc, nie gotowe rozwiązanie!
4 lis 12:02
asdf: | | (1 − i√3)(cosx + isinx)2 | |
z = |
| |
| | 2 − 2i | |
| | (1 − i√3)(2 + 2i)(cosx + isinx)2 | |
z = |
| |
| | 8 | |
| | 2 + 2i − 2i√3 + 2√3)(cos2x + 2cosxisinx − sin2x) | |
z = |
| |
| | 8 | |
| | (2(1 + √3) + 2i(1 − √3)(cos2x + isin2x) | |
z = |
| |
| | 8 | |
Ja chyba nic mądrego nie wymyślę
4 lis 12:08