loitzl9006:
a) dziedzina, a potem zgodnie z własnościami wartości bezwzględnej
|k|=b ⇔ k=b lub k=−b
czyli
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
| |
| |=1 ⇔ |
| =1 lub |
| =−1 |
| | x+3 | | x+3 | | x+3 | |
i dalej jak normalną nierówność wymierną (czyli wszystko na jedną stronę i do wspólnego
mianownika)
b) proponuję dziedzinę wyznaczyć, a potem z proporcji "na krzyż" i przedziałami.
c) wszystko w zewnętrznej wart. bezwzględnej uznajesz za "k" (patrz mój wpis dotyczący
podpunktu a) ) i pozbywasz się niej na tej samej zasadzie co w a). Potem dopiero zajmij się tą
wewnętrzną.