Funkcja wykładnicza
jasio: Jak narysować takie wykresy funkcji?
y=2x−1
y=|1−2x|
14 maj 17:47
AS: Przyjąć za x wybrane wartości np. −3,−2,−1,0,1,2,3,4..., wyliczyć y na podstawie
podanego wzoru i pary liczb (x,y) nanieść na układ współrzędnych.
14 maj 17:54
jasio: ale jestem glupi, rzeczywiscie

dziekuje
14 maj 20:14
Bogdan:
Niestety Asie, tu nie bierze się wybranych wartości x, to zadanie sprawdza znajomość
podstawowych wykresów funkcji i umiejętność ich przekształcania.
Trzeba najpierw narysować wykres funkcji elementarnej i potem go przeksztalcić.
W tym zadaniu funkcją elementarną jest f(x) = 2x.
14 maj 20:27