Rozwiąż równanie
ktoś :): Rozwiąż równanie:
sin(π/6 + x/2) − sin(π/6 − x/2) = −cos (π/6)
Będę bardzo wdzięczna za rozwiązanie

Pozdrawiam!
4 lis 10:17
loitzl9006:
Skorzystaj ze wzoru
| | α−β | | α+β | |
sinα − sinβ = 2sin( |
| ) * cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Jak dobrze podstawisz, to zostanie
2sin(x/2)*cos(π/6)=−cos(π/6)
dalej chyba dasz radę
4 lis 10:36
ktoś :): Dziękuję za wskazówkę

Wyszło mi takie równanie: sin(x/2) = −1/2, a później wyniki:
x=7π/3 + 4kπ
oraz
x=11π/3 + 4kπ
Czy to jest dobrze?
4 lis 11:44
loitzl9006:
Wszystko się zgadza
4 lis 11:49
ktoś :): Dziękuję bardzo
4 lis 12:03