funkcje
Damian: Uzasadnij,iż funkcja y=2x² +√ 5x−1 dla każdego argumentu x∈ (1;∞ ) przyjmuje wartość wiekszą od
3.
4 lis 09:42
loitzl9006:
y=2x2+√5x−1 (tak miało wyglądać?)
funkcje g=2x2 i h=√5x−1 są rosnące w przedziale x∈ (1;∞ ). Dla arg. 1, g(1)=2 i
h(1)=√4=2 więc y(1)=g(1)+h(1)=4
Ponieważ suma dwóch funkcji rosnących jest funkcją rosnącą, to dla każdego argumentu z zadanego
przedziału funkcja y będzie przyjmowała wartość większą od 3 , a nawet większą od 4.
4 lis 10:27
Damian: nie tylko 5x jest pod pierwiastkiem
5 lis 16:08