W trójkącie równoramiennym ABC podstawa AB ma długość 26 cm...
Nieznajoma: W trójkącie równoramiennym ABC podstawa AB ma długość 26 cm. Długość wysokości AE jest równa
24 cm. Oblicz:
a) obwód trójkąta ABC
b) długośćodcinków, na jakie wysokość CD podzieliła wysokość AE
c) stosunek pola trójkąta ADS do pola trójkąta CSE, gdzie S jest punktem wspólnym wysokości AE
i CD.
14 maj 17:33
Nieznajoma: Proszę o pomoc...
14 maj 18:20
Basia: Pomagam. Rysuję
14 maj 19:08
Basia: Pomagam. Rysuję
14 maj 19:09
Basia:

AB=26
AD = BD =
12AB = 13
AE = 24
AB
2 = AE
2 + BE
2
26
2 = 24
2 + BE
2
BE
2 = 26
2 − 24
2 = 676−576 = 100
BE = 10
△BEA ~ △BDC (uzasadnij !)
BEBD =
ABBC
1013 =
26BC
10*BC = 13*26
BC =
13*2610 =
13*13*210 =
1695
L = AB + 2*BC = 26 +
2*1695 policz do końca !
BEBD =
AECD
1013 =
24CD
10*CD = 24*13
CD =
2*12*1310=
12*135 policz do końca!
△ADS ~ △AEB
ASAD =
ABAE
AS13=
2624=
1312
AS =
13*1312=
16912
ES = 24−
16912 =
24*12−16912 policz do końca !
△ADS ~ △CES
s =
ADCE
CE = BC−BE =
1695−10 =
169−505 =
1195
sprawdź czy się nie pomyliłam w rachunkach
14 maj 19:32
Nieznajoma: Dziękuję
14 maj 20:22
dfsdfd: βββ
9 paź 21:47
ryuruy:

ββββδγα∊→⇒≈⇔→⇔≈
27 paź 17:54