matematykaszkolna.pl
Granice i symbole nieoznaczone ela: Cześćemotka, mam do Was pytanie: Jakie są wyniki poniższych wyrażeń, bo czasami mi się myli nie wiem co mogę liczyć, a co już jest symbolem nieoznaczonym emotka 1+= 1−=

=

=

=

=
4 lis 00:04
Basiek: Elu, wystarczy nauczyć się niewielkiego 'spisu' symboli nieoznaczonych: http://pl.wikipedia.org/wiki/Symbol_nieoznaczony
4 lis 00:07
ela: ok, dzięki, ale jak byś mogła Basiu wypisać mi wyniki tych wyrażeń szybciuteńko po przecinku to będę Tobie dozgonnie wdzięczna emotka
4 lis 00:09
Basiek: I te początkowe... − korzysta się ze wzorów: a+[]= [] a+[−]=[−] potem zapisałaś symbole nieoznaczone... trzykrotnie. No i na końcu... [(1/2)]=[] − ale pewna to akurat tego nie jestem.
4 lis 00:11
ela:

ok, ale skoro

to symbol nieoznaczony to jakim cudem

1−x2  
limx→

=

= −
 2x  
4 lis 00:15
Basiek:
 1−x2 
Okej. Więc właśnie. Masz symbol nieoznaczony! I dlatego musisz coś z tą postacią

2x 
zrobić. Dzielisz licznik i mianownik przez x. Masz wtedy

1 

−x
x 

lim x→

→ −
 2 
4 lis 00:20
Godzio: Drobna uwaga emotka lim(...) = ... ... ...
4 lis 00:22
Basiek: Przepraszam. Sama sobie tak piszę z lenistwa i zapomniałam, że czasem nie mogę.
4 lis 00:23
Godzio: Możesz zawsze emotka
Basiek: Na kolokwium wolę nie próbować.
ela: Ach, rzeczywiście, ale ze mnie gapa Ale mam jeszcze jeden przykład, którego nie mogę zrobić bo wychodzi mi w nim n. A oto i on: limn→n2n+en =
4 lis 00:24
Basiek: z tw. o trzech ciągach: (1) nen≤ (2) n2n+en ≤ (3) n en+en (1)→e (3)→e Jeżeli ciąg (2) jest ograniczony przez 2 ciąg (1) i (3), które zbiegają do e, to on również jest zbieżny do e. Dawaj dalej.
4 lis 00:27
ela: ok, a nie da się tradycyjnym sposobem ?
4 lis 00:29
Basiek: Zakładam, że nie. Wszystkie przypadki, gdzie masz coś w tym guście ( pod pierwiastkiem są składniki sumy do potęgi n−tej) robi się właśnie tym sposobem. Zawsze.
4 lis 00:30
Basiek: Stop. Zanim zostanę zlinczowana. Da się na pewno. Tylko, że jak zobaczysz to 'możliwe' rozwiązanie, to tak rozboli Cię głowa, a humor zepsuje, że pokochasz proste i jasne tw. o trzech ciągach.
4 lis 00:33
ela: A skąd wiesz ze nen+en = granicę e dla n→ Bo jakoś tego nie widzę
4 lis 00:34
Godzio: n2n + en = nen( (2e)n + 1) = en(2e)n + 1 → e * 1 = e
4 lis 00:35
Basiek: Ano, już Ci mówię: n2*en= n2*nen n2→1 (mam nadzieję, że to jest oczywiste) nen→e (jak wcześniej) A WIĘC... pampararrampam! n2*nen →e
4 lis 00:36
Basiek: Godzio− kradzieju! Idź podbudowywać się gdzie indziej!
4 lis 00:37
ela: Ok Wielkie dzięki za wszystko Wam emotka A może wiesz Godzio ile to =
4 lis 00:42
Godzio:
4 lis 00:44
Godzio: Idę, idę emotka
4 lis 00:44
Basiek: Teraz to ja już nie chcę. Moja próba podbudowania ego zakończyła się fiaskiem. Nikt nie wierzy mi na słowo. Grrr!
4 lis 00:45
Godzio: Przepraszamemotka
4 lis 00:46
ela: A n= przy n→
4 lis 00:47
Basiek: Nie do końca wiem za co przepraszasz, ale przeprosiny zawsze spoko. emotka
4 lis 00:47
ela: To jak z tym n emotka
4 lis 00:51
Godzio: Zależ bo: nnn = n → nn → 1 nen + 2n → e
4 lis 00:53
ela: Ok, dzięki za pomoc. Dobranoc emotka
4 lis 01:00
popo:
26 cze 23:20