równanie-zadanie z treścią
MICHAŁ: W liczbie dwucyfrowej cyfra dziesiątek jest o 4 mniejsza od cyfry jeności. Jesli przestawimy
cyfry, to otrzymamy liczbę o 36 większą. Znajdź tę liczbę. Ile rozwiązań ma to zadanie
14 maj 17:29
AS: Niech cyfra jednostek będzie x , wtedy cyfra dziesiątek x − 4.
Liczba dwucyfrowa pierwotna to 10*(x − 4) + x = 11*x − 40
Liczba dwucyfrowa przestawiona to 10*x + x − 4 = 11*x − 4
Różnica tych liczb (11*x − 4) − (11*x − 40) = 36
Liczbami tymi będą 15,.16,...,59.
A ile ich jest to sobie policz.
14 maj 17:50
MICHAŁ: dzięki
14 maj 18:46
AS: Policzyłeś?
To teraz sprawdź.
a1 = 15 , r = 1 , an = 59 , n = ?
an = a1 + (n − 1)*r ⇒ 59 = 15 + (n − 1)*1 ⇒ 59 = 14 + n ⇒ n = 45
15 maj 08:57