Trygonometria-układ
rip: Mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak to rozwiązać?
wg. mojego rozumowania wychodzi
−sinα2=sinα
√3
ale nie wiem zupelnie co dalej z tym zrobić
3 lis 22:03
3 lis 22:07
Aga1.:
wychodzi
Brak rozwiązań.
3 lis 22:10
Mila: rip, chyba coś pominąłeś.
3 lis 22:13
rip: W odp jest sinα=2
√3−3
Może być też opcja że zrąbałem coś z układem.
wyjściowe równanie to x
2+(sinα)x+sinα=1
w zad bylo też podane że
co sobie wyliczylem, ze to bedzie
podłożyłem to co napisałem wyżej
3 lis 22:16
aniabb: c to sinα−1
3 lis 22:17
aniabb: bo do trójmianu musi być=0
3 lis 22:18
3 lis 22:19
aniabb: teraz odpowiedź się zgadza
3 lis 22:20
Aga1.: x
2+sinαx+sinα−1=0
c=sinα−1
3 lis 22:21
rip: i za ta α w tym ukladzie podstawiam sobie 2, tak?
3 lis 22:21
aniabb: mnożysz na krzyż
3 lis 22:22
Aga1.: Nie, mnożysz na krzyż i liczysz sinα.
3 lis 22:22
rip: kompletnie nie pamietam jak to sie liczy, przeczytam sobie cala zawartość o
trygonometrii.Dziękuję za pomoc, mam nadzieje że kiedyś też będę mógł pomóc
3 lis 22:30
Mila: −2sinα=
√3sinα−
√3 /*(−1)
2sinα=
√3−
√3sinα
2sinα+
√3sinα=
√3
sinα*(2+
√3)=
√3
| | √3 | |
sinα= |
| usuwam niewymierność z mianownika |
| | 2+√3 | |
| | √3 | | 2−√3 | |
sinα= |
| * |
| =2√3−3 |
| | 2+√3 | | 2−√3 | |
3 lis 22:42