Kiedy lewa strona będzie się równała prawej ?
Beata: Mam problem z udowodnieniem, że n(n+1)(2n+1)6 + (n+1)2 = (n+1)(n+2)(2n+3)6. Wyszło
mi, że lewa strona = (n+1)(n+2)(n + 32)/ 6, ale nie mam pojęcia co dalej mogę z tym
zrobić ...
3 lis 21:28
aniabb: zjadłaś gdzieś 2 z przodu i to już jest prawa
3 lis 21:36
Jolanta: pomnożyłam przez 6
n(n+1)(2n+1)+6(n+1)2=(n+1)(n+2)(2n+3)
(n+1)(2n2+n)+6(n+1)(n+1)=(n+1)(n+2)(2n+3)
n+1)(2n2+n+6(n+1))=.....
(n+1)(2n2+7n+6)=....
(n+1)(n+2)(2n+3)=(n+1)(n+2)(2n+3)
3 lis 21:41
Beata: dobrze, tylko po wyznaczeniu n z rówanania kwadratowego wychodzi mi równanie
(n+1)(n+2)(n +3/2) / 6 dlaczego u ciebie to jest (n+1)(n+2)(2n+3)?
3 lis 21:56