Rozwiąż równanie:
stiki: sin
2x − 8sinxcosx + 7cos
2x = 0
Jakiś pomysł
3 lis 21:18
Eta:
sin2x−8sinxcosx +16cos2x − 9cos2x=0
(sinx−4cosx)2−(3cosx)2=0
(sinx−4cosx+3cosx)(sinx−4cosx−3cosx)=0
(sinx−cosx)(sinx−7cosx)=0
dokończ ....
3 lis 21:27
ZKS:
sin2(x) − 8sin(x)cos(x) + 16cos2(x) − 9cos2(x) = 0
(sin(x) − 4cos(x))2 − 9cos2(x) = 0
Widać coś?
3 lis 21:29
Eta:
3 lis 21:29
aniabb:
4sin2x−8sinxcosx+4cos2x −3sin2x+3cos2x = =0
4(sinx−cosx)2 −3(sin2x−cos2x) = 0
4(sinx−cosx)2 −3(sinx−cosx)(sinx+cosx) = 0
(sinx−cosx)(4sinx−4cosx−3sinx−3cosx)=0
(sinx−cosx)(sinx−7cosx)=0
3 lis 21:30
Eta:
3 lis 21:31
ZKS:
Eta może oglądałaś mecz Janowicza?
3 lis 21:31
aniabb: jak już rozpisałam to się okazało że mogłam po prostu rozbić te 8sincos
3 lis 21:32
Eta:
Niestety nie
3 lis 21:32
ZKS:
To jutro musisz obejrzeć finał zobacz co młody robi z najlepszymi i to POLAK nasz rodak.
3 lis 21:33
Eta:
aniabb .......... radowałam się z tego,że powielamy rozwiązania
3 lis 21:34
Eta:
O której godzinie?
3 lis 21:35
stiki: Nie wiem:
sin2x − 8cosxsinx − 7cos2x
Ale co dalej?
3 lis 21:36
ZKS:
O 14 jutro.

Wszystkich jak leci pokonuje nawet Murray.
3 lis 21:37
ZKS:
Przecież wszystko masz napisane co i jak chyba tam jest
+ przy 7cos
2(x).
3 lis 21:38
stiki: No, ale co ja mam dalej z tym zrobić
3 lis 21:40
aniabb: jak masz już iloczyn to nie wymnażasz a liczysz każdy nawias oddzielnie
3 lis 21:40
stiki: czyli:
sinx = cosx
∨
sinx = 7cosx
teraz to totalnie nie wiem jak się za to zabrać..
3 lis 21:43
aniabb: cosx=sin(π/2−x)
3 lis 21:46
stiki: Właśnie spojrzałem w odpowiedzi:
| | 1 | |
x = α0 + kπ, gdzie ctg α0= |
| |
| | 7 | |
∨
3 lis 21:49
stiki: Jakim cudem?
3 lis 21:50
aniabb: sinx=sin(π/2−x)
x=π/2−x +2kπ
2x=π/2 +2kπ
x=π/4 +kπ
3 lis 21:52
ZKS:
| | 1 | |
sin(x) = 7cos(x) / * |
| zał sin(x) ≠ 0 ⇒ x ≠ k * π |
| | 7sin(x) | |
3 lis 21:52
aniabb: sinx=7cosx
sinx / cosx = 7
tgx=7
3 lis 21:53
aniabb: tak samo można było sinx=cosx //cosx
tgx=1
3 lis 21:54
stiki: Dzięki wielkie
3 lis 21:55
ZKS:
Można też było policzyć na przykład cosinusa z jedynki trygonometrycznej.
sin(x) = 7cos(x)
(7cos(x))
2 + (cos(x))
2 = 1
50cos
2(x) = 1
| | 1 | | √2 | |
cos2(x) = |
| ⇒ cos(x) = ± |
| |
| | 50 | | 10 | |
3 lis 22:00