Algebra
Godzio: Kolejny problem.
Zad. 1
| | | | | |
Znajdź macierz liniowego przekształcenia płaszczyzny A | = | |
| | | |
Zad. 2
U,V − liniowo niezależne, F, H − przekształcenia liniowe płaszczyzny, takie że:
F(U) = H(U) oraz F(V) = H(V)
Pokazać, że F = H
Zad. 3
Uzasadnić, że dla dowolnych wektorów A,B istnieje (jedyne) przektałcenie liniowe płaszczyzny F
takie, że F(U) = A, F(W) = B (U,W − liniowo niezależne)
3 lis 20:23
Godzio: up
4 lis 00:15
Godzio: up
4 lis 13:39
Godzio: up
4 lis 15:15
Godzio:
no to ostatnia szansa
4 lis 18:58
Eta:
4 lis 18:58
Godzio:
Widzisz
Eta każdy chce pomocy, ale w drugą stronę niechętnie
4 lis 19:02
aniabb: kiedyś to umiałam, a teraz nie bardzo chce mi się wnikać
4 lis 19:03
adaś: ja bym Tobie pomogl gdybym wiedzial uwierz mi
4 lis 19:04
Basia:
Godziu przecież (1) jest bardzo łatwe
a*5+b*0 = 3
c*5 + d*0 = 1
a =
35
c =
15
b,d dowolne
chyba, że o coś innego chodzi ?
4 lis 19:09
Godzio:
Tylko o to

? Ja myślałem, że to coś trudniejszego jest ... Zapomnijmy
4 lis 19:12
Basia:
(2)
U i V liniowo niezależne czyli każdy wektor płaszczyzny można przedstawić w postaci
X = aU+bV
F i H liniowe czyli
F(X) = F(aU+bV) = aF(U)+bF(V) = aH(U)+bH(V) = H(X)
czyli dla każdego X masz F(X) = H(X) czyli F=H
4 lis 19:25
Godzio:
Dziękuję, 3 możesz zostawić pokombinuje sobie z tym
4 lis 19:29