PW: Budując model teoretyczny dla tego zadania musimy przyjąć, że możliwa jest grupa studencka o
dowolnej liczbie kobiet i mężczyzn i prawdopodobieństwo natrafienia na którąś z tych grup jest
jednakowe (w zadaniu nie podano żadnych danych, które pozwalałyby przyjąć inne założenie).
Przyjmujemy więc, że zbiór zdarzeń elementarnych podzielony jest na 7 podzbiorów
| | 1 | |
G0, G1, G2, G3, G4, G5, G6, takich że P(Gi)= |
| , i= 0,1,2,...,6. |
| | 7 | |
Przyjmijmy, że G
j oznacza grupę złożoną z j kobiet i 6−j mężczyzn, a K − zdarzenie „wylosowano
kobietę”.
| | i | |
Oznacza to, że znane są prawdopodobieństwa warunkowe P(K|Gi) = |
| , i = 0, 1, 2, ..., 6. |
| | 6 | |
Na mocy wzoru Bayesa (twierdzenie o prawdopodobieństwie całkowitym)
P(K) = P(G
0)P(K|G
0) + P(G
1)P(K|G
1) + ... + P(G
6)P(K|G
6)
| | 1 | | 0 | | 1 | | 2 | | 6 | |
P(K) = |
| .( |
| + |
| + |
| + ... + |
| ) |
| | 7 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 1 | | 21 | | 1 | |
P(K) = |
| . |
| = |
| . |
| | 7 | | 6 | | 2 | |
Z definicji prawdopodobieństwa warunkowego
Prawdopodobieństwo zdarzenia, o którym mówi zadanie, to prawdopodobieństwo zdarzenia „losowano
z grupy G3” pod warunkiem, że wylosowano kobietę:
A teraz kilka słów o rozwiązaniu Ann. Całkowicie pominęła założenie „wylosowano kobietę”, a
więc nie rozwiązała tego zadania, lecz inne. Można je zapisać następująco:
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania jednej spośród 6 grup studenckich. Jest to zbyt
banalne, żeby w ogóle zastanawiać się nad rozwiązaniem.
Dlaczego ponadto pominęła możliwość, że w grupie nie ma kobiet? Budując model teoretyczny nie
wiemy nic o składach ewentualnych grup, a więc nie możemy pominąć grupy, w której nie ma
kobiet (nie można budując model wyciągać wniosków z wyniku pojedynczego losowania).
Zabawmy się i obliczmy P(G
5|K), wynik już nie będzie taki oczywisty, bo jest to liczba