granica
hsfsd: | | 3√n2[1−(−1)n] | | n2 | | 1(1+(−1)n) | |
limn→∞ |
| =limn→∞ |
| ( |
| |
| | n+1 | | n2 | | 1n+1n2 | |
=0
prosze o spr!
3 lis 19:58
3 lis 20:06
hsfsd: na ale na dole mam 0 a na górze : 1
3 lis 20:13
hsfsd:
3 lis 20:16
Krzysiek: ale jak Ty to zrobiłeś/aś, że w liczniku masz n
2 ? a miałeś/aś
√n2 ...
| | 1 | |
po drugie skoro masz: |
| =+/− ∞ |
| | 0 | |
3 lis 20:18
3 lis 20:22
Krzysiek: n2 3√1 =3√n2 ?
3 lis 20:24
hsfsd: sorry
3 lis 20:30
hsfsd: to jak to rozwiązać?
3 lis 20:34
Krzysiek: podziel przez największą potęgę w mianowniku czyli przez 'n'
3 lis 20:41
hsfsd: | | n | | 3√n*(1+(−1)n) | | 3√n*(1+(−1)n) | |
limn→∞ |
| * |
| =limn→∞ |
| |
| | n | | 1+1n | | 1+1n | |
3 lis 20:44
hsfsd: nic dalej się nie da!
3 lis 20:44
hsfsd:
3 lis 20:51
Krzysiek: ...nie tak
przecież n
3√n ≠
3√n2 ...
3√n2 =n
2/3
więc po podzieleniu przez n=n
1
i teraz z tw. o trzech ciągach albo z tw. o ciągu ograniczonym i zbieżnym do zera
3 lis 20:51