równanie z pierwiastkiem
panK: √x+1+x2−2x−1=0
proszę o wskazówkę
3 lis 19:56
ewa: t=√x+1
t2=x+1 x=t2−1
t+(t2−1)2−2(t2−1)−1=0
3 lis 20:19
ewa: t4−4t2+t+2=0
(t2−2t)(t2+2t) +(t+2)=0
t2(t−2)(t+2) +(t+2)=0
(t+2)(t3−2t2+1)=0
(t+2)(t−1)(t2−t−1)=0
3 lis 21:58
Kejt: już to zostało rozwiązane..w innym poście.
3 lis 21:59
ewa: t=−2 odpada bo t≥0
t=1⇒
√x+1=1 ⇒x=0
t
2−t−1=0
Δ=1+4=5
| | 1+√5 | | (1+√5)2 | | 1+5+2√5−4 | | 1+√5 | |
t2= |
| ⇒ x+1= |
| ⇒x= |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
3 lis 22:05
pigor: ... , lub np. tak : Dr={x∊R : x+1≥0}= [−1;+∞), wtedy
kolejno √x+1+x2−2x−1=0 ⇔ √x+1+x2+2x+1−4x−2=0 ⇔ √x+1+(x+1)2−4x−4+2=0 ⇔
⇔ √x+1+(x+1)2−4(x+1)+2=0 ⇔ (x+1)2−4(x+1)+√x+1+2=0 ⇔
⇔ (x+1) [(x+1)−4] + √x+1+2=0 ⇔ (x+1) (√x+1−2)(√x+1+2) +√x+1+2=0 ⇔
⇔ (√x+1+2) [(x+1)(√x+1−2)+1]=0 ⇔ √x+13−2√x+1+1=0 ⇔
⇔ √x+13−√x+1−√x+1+1=0 ⇔ √x+1 [(√x+1−1)2 −1(√x+1−1)=0 ⇔
4 lis 11:05
pigor: ...itd, i cos tam nie tak, ale uciekło mi , więc tyle . ...
4 lis 11:07
pigor: ..., no to jestem i jednak skończę, a więc od ostatniej linijki
dalej np. tak :
⇔
√x+13−
√x+1−
√x+1+1=0 ⇔
√x+1(
√x+12−1)−1(
√x+1−1)=0 ⇔
⇔ (
√x+1−1) [
√x+1(
√x+1+1)−1]=0 ⇔ (
√x+1−1) (x+1+
√x+1−1)=0 ⇔
⇔
√x+1=1 lub x+
√x+1=0 ⇔ x+1=1 lub
√x+1= −x i
x∊[−1;0] ⊂D
r ⇒
⇒
x=0 lub x+1=x
2 ⇒
x2−x−1=0 ⇒
x=12(1−√5)∊D
r , czyli
x∊{ 0, 12(1−√5) } − zbiór rozwiązań R danego równania . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sprawdziłem i moje rozwiązania spełniają dane równanie, a więc
4 lis 18:26