działania na potęgach/pierwiastkach
Mati_gg9225535: jak się za to zabrać?
Oblicz:
√2(2 − 2√2)2 + √2(2 + √2)2
próbowałem tak:
√2(2 − 2√2)2 + √2(2 + √2)2 = x , gdzie x > 0
√2(4 − 8√2 + 8) + √2(4 + 8√2 + 8)= x
√2(12 − 8√2) + √2(12 + 8√2)= x
√24 − 16√2 + √24 + 16√2 = x
√24 − 16√2 + √24 + 16√2 = x/2
24 − 16√2 + 2√(24 −16√2)(24 + 16√2) + 14 − 16√2 = x2
48 + 2√242 − (16√2)2 = x2
48 + 2√576 − 128=x2
48 + 16√7 = x2
x = √48+16√7
ale ten wynik wydaje mi się być błędnym, lub nieprecyzyjnym, jest na to jakaś inna metoda?
3 lis 19:51
Kejt:
=√2*√(2−2√2)2+√2*√(2+2√2)2=√2*|2−2√2|+√2*|(2+2√2|=
√2(2√2−2)+√2(2+2√2)=4−2√2+2√2+4=8
chyba tak..
3 lis 19:56
Kejt: aj..tam nie ma 2+2√2...to sobie poprawisz..
3 lis 19:57
Mati_gg9225535: ok ok

faktycznie, a próbowałem też
√2 wyciągnąć przed nawias tylko potem coś
przekombinowałem

dzięki
3 lis 19:58
aniabb: drugi pierwiastek do kwadratu powinno być plus 5 od dołu
3 lis 19:59
aniabb: 5 w znaczeniu 5te od dołu
3 lis 20:00
Mati_gg9225535: nie rozumiem
3 lis 20:00
Mati_gg9225535: a ok
3 lis 20:00
Mati_gg9225535: no tak, zle przepisałem, ale dalej obliczenia są z + bo uznałem że się to skróciło
3 lis 20:02
Mati_gg9225535: i tam też w tej linijce nie 14 tylko 24, takie literówki
3 lis 20:02
Mati_gg9225535: ale wynik i tak nieciekawy
3 lis 20:02
Kejt: z mojego też nie wychodzi?
3 lis 20:03
Mati_gg9225535: z Twojego ładnie
3 lis 20:03
Kejt: uff..to dobrze
3 lis 20:03
Mati_gg9225535: tylko na zdrowy rozum to z mojego tez powinno tak wyjść
3 lis 20:04
k: Panowie mogę prosić o pomoc w zadaniu ?
chodzi o wskazówkę co zrobić na początku
√x+1+x2 −2x−1=0
3 lis 20:07
Kejt: Panowie? obrażam się..czyli ja nie

co masz z tym zrobić?
3 lis 20:08
Mati_gg9225535: chyba wyznaczyc dziedzinę
3 lis 20:09
k: przepraszam za niedopatrzenie
mam rozwiązać równanie,l czuje że jest to banał tylko już jestem zmęczony siedzę kilka godzin
nad zadaniami ze Zbioru dla kandydatów na wyższe uczelnie i wysiadam
3 lis 20:10
k: jedynie co mi przyszło do głowy to zrobić tak:
x2−2x−1=−√x+1 / ()2
3 lis 20:15
Mati_gg9225535: i co w ten sposób otrzymałeś
3 lis 20:17
Kejt: jak już podnosić do kwadratu to chyba wygodniej będzie:
√x+1+x2=2x+1
x+1≥0
x≥−1
czyli będzie:
|x+1|+2x2√x+1+x4=4x2+4x+1
z racji, że x≥−1
można opuścić wartość bezwzgl.
ale to nie daje niczego sensownego chyba..
3 lis 20:18
Piotr:
tylko znowu jest pierwiastek
3 lis 20:19
Mati_gg9225535: pozbyc sie pierwiastka trzeba

a tu wszedłeś w kolejny pierwiastek
3 lis 20:20
Piotr:
wszedles
3 lis 20:20
Mati_gg9225535: wiem
3 lis 20:21
Mati_gg9225535: Weszłaś
3 lis 20:21
ZKS:
√x + 1 + (x − 1)2 − 2 = 0 zał. x ≥ −1
√x + 1 + (x + 1 − 2)2 − 2 = 0
x + 1 = t2 ≥ 0
t + (t2 − 2)2 − 2 = 0
t4 + 4t2 + t + 2 = 0
3 lis 20:22
Piotr:
@
k niestety dostajesz wielomian i musisz sie z nim zmierzyc
3 lis 20:22
Kejt: dziękuję Piotrze.
tak, weszłaś..
3 lis 20:22
ZKS:
Poprawiam.

t
4 − 4t
2 + t + 2 = 0
3 lis 20:23
Mati_gg9225535: x
2−2x+1=(x−1)
2 
(x−1)
2 +
√x−1=0
√x−1=t, t ≥ 0
t
4−t=0
t(t
3−1)=0 itd
3 lis 20:23
k: x4−2x3+3x2+x=0
3 lis 20:23
Kejt: no to ładnie.. pierwiastkiem jest 1..
3 lis 20:24
Mati_gg9225535: a skąd ta −2
3 lis 20:24
Mati_gg9225535: a właśnie,
Kejt 
Przepraszam Cie..
3 lis 20:25
Piotr:
@
Mati chyba cos zgubiles
3 lis 20:25
Kejt: wybaczam.
już powoli zaczynam się przyzwyczajać, że większość ludzi uznaje mnie tu za faceta..
3 lis 20:26
Mati_gg9225535: a no zgubiłem
3 lis 20:26
asdf: x > −1
√x + 1 = −x
2 + 2x + 1
√x + 1 = −x
2 + 2x − 1 + 2
√x + 1 = −(x
2 − 2x + 1) + 2
√x + 1 = −(x − 1)
2 + 2
√x + 1 = 2 − (x − 1)
2
x + 1 = (2 − (x − 1)
2)
2
x + 1 = 4 − 4(x − 1)
2 + (x − 1)
4
x − 3 = −4(x − 1)
2 + (x − 1)
2(x − 1)
2
x − 3 = (x
2 − 2x + 1 − 4)(x − 1)
2
x − 3 = (x
2 − 2x − 3)(x − 1)
2
x − 3 = (x
2 − 3x + x − 3)(x − 1)
2
x − 3 = (x(x − 3) + 1(x − 3))(x − 1)
2
x − 3 =(x + 1)(x − 3)(x − 1)
2 // : (x − 3)
1 = (x + 1)(x − 1)
2
1 = (x + 1)(x
2 − 2x + 1)
1 = x
3 − 2x
2 + x + x
2 − 2x + 1
x
3 − x
2 − x = 0
x(x
2 − x − 1) = 0
x = 0
x
2 − x − 1 = 0
Δ = 1 + 4 = 5
| | 1 − √5 | |
x1 = |
| <<< nie należy do dziedziny rozwiązania! Patrz (x > −1) |
| | 2 | |
ODP:
3 lis 20:27
Mati_gg9225535: ee nie przyzwyczajaj się do tego ! : ( cóż to byłaby za strata dla naszej społeczności, jedna
cała kobieta mniej ;<
3 lis 20:28
Mati_gg9225535: no tak

komuś tu się nudziło
asdf
3 lis 20:28
ZKS:
asdf czemu dzielisz przez (x − 3)?
3 lis 20:29
k: słuchajcie
wiem że wyniki mają być : x1=0 x2=1+√52
3 lis 20:29
Piotr:
a co na to wszystko
PanK ?
3 lis 20:30
asdf: żeby uzyskać jedynkę
3 lis 20:30
k: dzięki asdf
3 lis 20:30
Kejt: Teraz jemu się nudziło..następna pewnie będę ja
3 lis 20:31
ZKS:
To żeby rozłożyć taki wielomian x3 − 2x2 + x = 0 to podzielisz przez x?
3 lis 20:34
Piotr:
Witaj
ZKS 
racja,racja !
3 lis 20:37
asdf: nie, ale wa takiej sytuacji:
x3 − 2x2 + x = x
tak
3 lis 20:38
asdf: Przepraszam Cie
ZKS, ale mam jeszcze dużo roboty, a muszę to jeszcze dzisiaj skończyć bo
się nie wyrobię. Do innego razu
3 lis 20:39
ZKS:
Witam
Piotr.

No jasne a wiesz że przez 0 się nie dzieli.
3 lis 20:41
ZKS:
x
3 − 2x
2 + x = x
x
3 − 2x
2 = 0
x
2(x − 2) = 0 ⇒ x = 0 ∨ x = 2
Więc przez x nie możesz podzielić bo x = 0.
3 lis 20:43
ZKS:
t
4 − 4t
2 + t + 2 = 0
t
2(t − 2)(t + 2) + t + 2 = 0
(t + 2)(t
3 − 2t
2 + 1) = 0
| | 1 + √5 | |
(t + 2)(t − 1)(t2 − t − 1) = 0 ∧ t ≥ 0 ⇒ t = 1 ∨ t = |
| |
| | 2 | |
√x + 1 = 1 /
2
x + 1 = 1 ⇒ x = 0
| | 3 + √5 − 2 | | 1 + √5 | |
x = |
| ⇒ x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
3 lis 20:43
Piotr:
jak to tak szybko napisales ?
3 lis 20:44
Mati_gg9225535: skoro wam się nudzi to zerknijcie na to:
[(2
√2 −
√7)
1/2 + (2
√2 +
√7)
1/2 ]
2 = 2(2
√2−1} ?
3 lis 20:48
Mati_gg9225535: haha

ZKS ; o
3 lis 20:48
3 lis 20:52
ZKS:
Piotr nie mogę zdradzać sekretów jak szybko pisać.

Ale żartuje wcześniej miałem
napisane tylko odpisywałem na posty
asdf.
3 lis 20:53
Aga1.: +1, a nie −1
3 lis 20:54
ZKS:
2√2 − √7 + 2√2 + √7 + 2√8 − 7 = 4√2 + 2 = 2(1 + 2√2)
3 lis 20:54
Mati_gg9225535: no wlasnie to mialem na mysli

znow zle przepisalem
3 lis 21:05
Mati_gg9225535: √11−6√2 +
√11+6√2 = 6 ?
3 lis 21:17
Eta:
11−6√2= (3+√2)2
3 lis 21:18
Eta:
Oczywiście .... ma być minus w nawiasie
3 lis 21:19
aniabb: tak
3 lis 21:19
Mati_gg9225535: dzieki za sprawdzenie
3 lis 21:41