granica
Mariusz:
Nie wiem co zrobić z tym pierwiastkiem w potędze ; /
3 lis 19:36
aniabb: n3/n1/2 = n2,5
3 lis 19:42
Mariusz: Ale tam jest 5√n a nie 5√n
3 lis 19:58
Mariusz: up
3 lis 20:30
Krzysiek: skorzystaj z tw.
| | nb | |
jeśli a>1 , b≥0 to: limn→∞ |
| =0 |
| | an | |
3 lis 20:55
Mariusz: Gdzie mogę poczytać o tym twierdzeniu?
3 lis 21:47
3 lis 21:53
Mariusz: Nadal mam z tym problem ; / Tutaj nic takiego nie znalazłem.
3 lis 22:30
3 lis 22:45
Mariusz: | | n3 | | an+1 | |
No ok, rozumiem. Gdybym mial np an = |
| , to licze granice lim n→∞ |
| , |
| | 5n | | an | |
| | 1 | |
wychodzi mi |
| , czyli an → 0 |
| | 5 | |
Ale tutaj, gdy liczę granicę ilorazu, to wychodzi 1, czyli nic mi to nie daje ; /
Mogę prosić o większą pomoc?
3 lis 23:52
Krzysiek: zastosuj podstawienie: n=t2
3 lis 23:57
Mariusz: | | t6 | |
Aha, i wtedy sprawdzam po prostu bn = |
| , wychodzi mi, ze bn → 0, i stąd wnioskuję, |
| | 5t | |
że a
n też dązy do 0 ?
4 lis 00:00
Krzysiek: tak
4 lis 00:01