matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż nierówność
Karolina:
1
1
−
≥0
x−3
x+2
3 lis 19:34
Jolanta:
x+2−(x−3)
≥0
(x−3)(x+2)
3 lis 21:14
Aga1.:
Dobrze i ustal dziedzinę, pomnóż obustronnie przez mianownik do kwadratu. Rozwiąż nierówność −(x−3)(x+2)≥0
3 lis 21:17
Jolanta:
licznik = 5 jeżeli ułamek >0 to mianownik musi byc >0 (x−3)(x+2)>0 x∊(−
∞
,−2)u(3,
∞
) skoro licznik=5 to ułamek nie moze=0
3 lis 21:31