Granica funkcji
Adam: | | x3−8 | |
ile będzie wynosiła granica funkcji lim(x−>2) |
| |
| | x+2 | |
3 lis 19:30
aniabb: x3−8=(x−2)(x2+2x+4)
3 lis 19:31
aniabb: granica =12
3 lis 19:32
Adam: czyli granica będzie wynosiła −12

3 lis 19:32
Eta:
f(x)= x2+2x+4
g=f(2) =......
3 lis 19:33
aniabb: jeśli w mianowniku jest x+2 to granicą jest 0
3 lis 19:35
aniabb: jeśli x−2 to granicą jest 12
3 lis 19:36
Adam: | (x−2)(x2+2x+4) | | x−2 | |
| |
| =−1  ? czyli granica będzie −12 |
| x+2 | | x+2 | |
3 lis 19:36
Adam: ok
3 lis 19:37