funkcja
adaś:
Narysuj wykres funkcji
f(x)= |x|+|x−2|
x+x−2=2x−2 dla x≥2
−x−x+2= −2x+2 dla x<0 i x≤2
x−x+2=2 dla x ≥0 i x<2
−x+x−2 −2 dla x<0 i x≥2
dobrze robię? Jeśli nie to co robię źle .
3 lis 19:30
aniabb: znasz x jednocześnie mniejsze od 0 i większe od 2 ?/
3 lis 19:31
adaś: czyli prócz ostatniego przypadku resztę mam dobrze?
3 lis 19:40
adaś: ?
3 lis 19:56
krystek: x∊(−∞,0)
x∊<0,2)
x∊<2.∞)
3 lis 20:05
adaś:
http://www.zadania.info/d582/662919 ←mam tutaj zadanie , dlaczego tam gdzie jest
−a−a+2= −2a+2 dla a<0 , dlaczego tylko dla a<0 a nie również dla a<2 ?Przecież wartość
bezwzględna zmieniła znaki w obu przypadkach |a|+|a−2|= −a−a+2 czyli powinno być dla a<0 i a<2
?
3 lis 20:13
krystek: Wczytaj się uważnie!
x∊(−∞,0)⇒ x<0
x∊<0,2) to x≥0 i x<2
x∊<2,∞) to x≥2
3 lis 20:17
adaś:
ale gdy robię według metody z →3 lis 19:30, i chce tak robić , to co robię wtedy źle ?
3 lis 21:16
adaś:
przyzwyczaiłem się robić takie zadania tak jak w→ 3 lis 19:30, więc może ktoś powiedzieć co źle
zrobiłem ?
3 lis 21:28
Aga1.:

Są trzy przedziały, a u Ciebie wyszło cztery
3 lis 21:33
aniabb: znasz takie x że jednocześnie mniejsze od 0 i większe od 2 ?/
3 lis 21:37
adaś: Aga, mogłaś byś zrobić dokładnie to co ja w →3 lis 19:30 ,tylko poprawnie

?
3 lis 21:47
aniabb: f(x)= |x|+|x−2|
x+x−2=2x−2 dla x≥2
−x−x+2= −2x+2 dla x<0 i x≤2 część wspólna to x<0
x−x+2=2 dla x ≥0 i x<2
−x+x−2 −2 dla x<0 i x≥2 nie ma takich x więc tego nie piszesz
3 lis 21:49
aniabb: reszta ok
3 lis 21:54
adaś: dzięki serdeczne Aniu
3 lis 21:57
adaś: Aniu jeszcze pytanie takie: Narysuj wykres funkcji
f(x)=| | x−2| −2 | −2, czy te przykład da się zrobić tak jak zrobiłaś z →3 lis 21:49? Jeśli
nie da to proszę nie rozwiązywać tego.
3 lis 22:31