fizyka, średnia prędkość
kontrad: Motocyklista poruszał sie po lini prostej z miejscowosci A do B z szybkoscia 40 km/h zas z
miejscowosci B
do A jego szybkosc wynosiła 60 km/h. Jaka była srednia szybkosc motocyklisty na całej trasie?
3 lis 19:22
Saizou : lABl=x
| | sc | | 2x | | 2x | | 2400 | |
Vś= |
| = |
| = |
| =2x* |
| =48 km/h |
| | tc | | | | | | 100x | |
3 lis 19:26
aniabb: | | 2s | | 2*40*60 | |
v= |
| = |
| |
| | s/40+s/60 | | 60+40 | |
3 lis 19:27
kontrad: dziękuję, miłego tygodnia życzę wzamian : P
3 lis 19:28
pigor: ..., czyli tu droga s=const , liczysz więc średnią harmoniczną prędkości .
3 lis 19:30