ciągi
Nisia: ujemnych wyrazów ciągu określonego wzorem a
n=n
2−2n−24 jest;
a)5
b)6
c)7
d)10
wicie jak to obliczyć

? dostałam takie zadanie na kartkówce i kompletnie nie wiedziałam
pomożecie
14 maj 16:25
daremny: odp b
14 maj 16:52
xxx: no właśnie ze nie 6 tylko 10
18 maj 20:50
Basia: Trzeba rozwiązać nierówność:
n2−2n−24<0
18 maj 20:51
♊:

liczysz deltę z n
2−2n−24
Δ= 4 + 96=100
√Δ=10
n
1 = 6 n
2 = −8
robisz wykres, taki jak do góry i otrzymujesz, że ujemne są wyrazy a
0 − a
5, jest ich łacznie
6 (n ∊ℕ więc te niższe od 0 nie należą do dziedziny)
18 maj 20:55
Basia: Witaj xpt.
Zdaje mi się, że w szkole wyrazy ciągów numeruje się od 1 (ale pewna nie jestem).
Wtedy byłoby ich 5
18 maj 21:02