funkcje odwrotne
Mateusz: Oblicz: arccos(cos16π/5)

Jesli mozna z jakims wyjasnieniem
3 lis 19:20
pigor: ... , otóż, z definicji arccos(cosα)= β ⇔ cosβ = cosα ⇔ β=α
| | 16π | |
więc tu arccos(cos16π/5)= |
| = 3,2π i... tyle . ...  |
| | 5 | |
3 lis 19:37
Mateusz: sin(2arcsin(√7/2√2) = ?
3 lis 19:37
Mateusz: pigor: w odpowiedziach mam 4π/5
3 lis 19:39
Mateusz: tg(1/2arcsin(5/13)) = ?
3 lis 19:44
pigor: hmm ... , to nie wiem, ale jeśli już to ponieważ
| | 16π | | 15π+π | | π | | π | | π | |
cos |
| = cos |
| = cos(3π+ |
| )= −cos |
| = cos |
| , to |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | π | |
stawiałbym na wynik |
| . ...  |
| | 5 | |
3 lis 19:56
Mila: | | 16π | | 16π | | 6π | | π | | 4π | |
cos |
| =cos( |
| −2π)=cos |
| =cos(π− |
| )=cos |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| 4π | |
| − kąt II ćwiartki, czyli w zakresie głównych wartości arccosx. |
| 5 | |
Zbiorem wartości tej dziwnej funkcji
y=arccos(cosx)
jest przedział<0;π>
3 lis 21:31
3 lis 21:31