Liczby rzeczywiste
bezendu1990: Wykaż, że dla dowolnej liczby całkowitej n liczba n3−n jest podzielna przez 6 ?
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć to zadanie ?
3 lis 19:05
Saizou : n(n2−1)=n(n+1)(n−1)
jest to iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych z których jedna jest podzielna na pewno
przez 2 a jedna przez 3, zatem ich iloczyn dzieli się przez 6
3 lis 19:09
bezendu1990: ale skąd wiem że (n−1) lub (n+1) jest podzielne prze 3 albo 2
3 lis 19:11
Saizou : a weź trzy kolejne liczby całkowite np. 1,2,3 lub −5,−6,−7 lub 4,5,6
3 lis 19:12
bezendu1990: no mam 4,5,6
3 lis 19:14
Saizou : i masz liczbę podzielną przez 2 i podzielną przez 3
3 lis 19:14
bezendu1990: ok już kumam dzięki
Saizou
3 lis 19:16
Saizou : proszę
3 lis 19:16
3 lis 19:16
bezendu1990: masz jeszcze chwilkę
3 lis 19:17
bezendu1990: ja Eta rzucam
3 lis 19:17
Eta:
3 lis 19:18
Saizou : witaj
Eto, ale ja je zbieram na szarlotkę
3 lis 19:18
Saizou : tam mam chwile, a jak nie ja to pewnie ktoś inny
3 lis 19:23
Saizou : *tak
3 lis 19:24
bezendu1990: Polecenie wykaż że różnica kwadratów dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest liczba podzielną
przez 8

to ja robię tak
(2n+1)
2−*2n+3)
2=4n
2+4n+1−(4n
2+12n+9)
4n
2+4n+1−4n
2−12n−9=
−8n−8

i co dalej

wyłączyć 8 przed nawias
3 lis 19:25
Eta:
A ja upiekłam karpatkę
3 lis 19:26
Kejt: mhm..i będziesz miał 8 * coś...czyli będzie podzielne przez 8.
3 lis 19:26
Eta:
Tak i masz liczbę postaci [C [8]]k , k€C czyli podzielną przez 8
3 lis 19:27
Saizou : tak
Eto podziel się
3 lis 19:27
Eta:
8k
3 lis 19:27
Eta:
<
karpatka > dla
Saizou
3 lis 19:28
Saizou : dziękować
3 lis 19:29
bezendu1990: a mogło by być że (2n−3)
2−(2n−1)
2
3 lis 19:29
Eta:
I teraz zabraknie Ci

na karpatkę
3 lis 19:29
Saizou : tak bo to nie robi różnicy
3 lis 19:30
Saizou : to pójdę i ruszę moje zapasy jabłek na zimę
3 lis 19:30
bezendu1990: Jeszcze takie zadanko : Wykaż że kwadrat liczby całkowitej niepodzielnej przez 3 przy dzieleniu
przez 3 daje resztę 1

i teraz jak mam zapisać liczbę niecałkowitą
3 lis 19:34
bezendu1990: n−1 ale jak zrobić żeby była niepodzielna przez 3 ?
3 lis 19:37
Kejt: 3k+1? np..
3 lis 19:38
Saizou : załóżmy że n jest nie podzielne przez 3, zatem n mogę zapisać jako
n=k+1 lub n=k+2 ,gdzie k jest podzielne przez 3
zatem
(k+1)2=k2+2k+1=k(k+2)+1 niebieskie jest podzielne przez 3
(k+2)2=k2+4k+4=k(k+4)+3+1 niebieskie podzielne przez 3
3 lis 19:39
bezendu1990: (3k+1)2=9k2+6k+1 i co dalej ?
3 lis 19:40
Eta:
9k2+6k+1= 3(3k2+2k) +1 −−− reszta
3 lis 19:43
Saizou : aż się sam zdziwiłem że na taki pomysł sam padłem
3 lis 19:44
bezendu1990: ok czyli jak za k wstawię jakąś dowolną liczbę całkowitą to nie podzielę przez 3...
I w kolejności
Saizou kolejne
Eta
3 lis 19:46
Kejt: :(
3 lis 19:52
Saizou : i dla
Kejt 
3 lis 19:54
bezendu1990: oczywiście jeszcze Kejt
3 lis 19:55
Kejt: dziękuję za uwagę
3 lis 19:57
bezendu1990: Wykaż że:
a) dla dowolnej liczby rzeczywistej a zachodzi nierówność 4a
2+1≥4a
4a
2−4a+1≥0
Δ=0
| | 1 | |
4(a− |
| ) 2≥0 to jest dobrze  |
| | 4 | |
b)suma dowolnej liczby dodatniej i jej odwrotności jest nie mniejsza od 2
| | 1 | |
np 2+ |
| ≥2 dobry zapis  |
| | 2 | |
3 lis 20:03
Saizou : a)
4a
2−4a+1≥0
(2a−1)
2≥0
b)
n
2+1≥0
n
2≥−1 zawsze
3 lis 20:06
Kejt: chyba wystarczyłoby w a) narysować..
3 lis 20:07
bezendu1990: ale tam miało być od 2

Czyli zapis Kejt jest dobry ?
3 lis 20:10
Mati_gg9225535: KARPATKI NIE ROBI SIĘ Z JABŁEK :<<
3 lis 20:12
Saizou : n
2+1>2n
n
2−2n+1≥0
(n−1)
2≥0
3 lis 20:12
Kejt:

dokańczając:
n>0
n
2+1≥2n
n
2−2n+1≥0
(n−1)
2≥0
3 lis 20:14
bezendu1990: c) tego nie wiem wgl nie mam pomysłu
| | a | | b | |
jeśli liczba a i b są liczbami tego samego znaku to |
| + |
| ≥2 |
| | b | | a | |
3 lis 20:14
Saizou : a
2+b
2≥2ab
a
2−2ab+b
2≥0
(a−b)
2≥0
3 lis 20:15
bezendu1990: ok dzięki
3 lis 20:16
bezendu1990: wykaż, że jeśli liczba n jest sumą kwadratów dwóch liczb całkowitych to liczba 5n również ma te
wartość

(n+1)
2+(n+2)
2=n
2n
2+2n+2+2n
2+4n+4=n
4n
2+6n+6=n dobrze to jest ?
3 lis 22:03
Saizou : n=k2+(k+1)2 =k2+k2+2k+1=2k2+2k+1
5n=5(2k2+2k+1)=10k2+10k+5=k2+9k2+4k+6k+4+1=k2+4k+4+9k2+6k+1=(k+2)2+(3k+1)2
jeśli o coś takiego się rozchodzi
3 lis 22:11
bezendu1990: no chyba o takie coś
3 lis 22:18
Eta:
n= m2+k2
to: 5n= 5m2+5k2=(m+2k)2+(2m−k)2 −−− ta sama własność
3 lis 22:33
bezendu1990: a może zostać w tej postaci:
5n=5(2k2+2k+1)=10k2+10k+5
czy trzeba to "zwijać" w wzór skróconego mnożenia ?
3 lis 22:36