matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
procenty
roksi:
sukienka po obnizce o 15% kosztowała 127,50 zł jaka była cena przed obnizką
3 lis 19:04
Kejt:
x − pełna cena obniżamy o 15% czyli: x−0,15x=0,85 0,85x=127,5
127,5
x=
0,85
x=150
3 lis 19:06
Kejt:
oczywiście: x−0,15=0,85
x
3 lis 19:07