Dynamika
marek17: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań:
1.Do dynamometru zawieszonego w windzie przymocowano ciężar o masie 5 kg. Winda wznosi się w
górę. Znaleźć przyspieszenie windy, zakładając że jest ono (co do wartości bezwzględnej)
jednakowe podczas startu i hamowania, jeżeli wiadomo, że wskazanie dynamometru podczas startu
jest o 15 N większe niż podczas hamowania.
2. Do dynamometru zawieszonego u sufitu windy przymocowano blok, przez który przerzucono
nierozciągliwą nitkę. Na obu jej końcach zawieszono ciężarki o masach 1kg i 3 kg. Jakie będą
wskazania dynamometru podczas ruchu ciężarków jeżeli:
a) winda znajduje się w spoczynku;
b)winda porusza się w górę z przyspieszeniem 6m/s2;
c)winda porusza się w dół z przyspieszeniem 4m/s2.
Masy bloku i nici zaniedbać.
Bardzo proszę o rozwiązanie tych zadań i przesłanie ich na adres e−mail: marek171717@wp.pl
podaje adres ze względu na rysunki. Te jedynki w indeksie dolnym są to myślniki dolne.
3 lis 19:01
aniabb: 1.
F1=mg−ma
F2=mg+ma
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
F−2−F1=2ma
15N=2*5kg*a
a=1,5m/s2
3 lis 22:29
aniabb:
2.
a) F=40N
b) F=64N
c) F=24N
3 lis 22:34