`
Artur: Równanie diofantyczne ,czy do tej pory jest dobrze ?
23x+16y=179
23=1*16+6
16=2*6+4
6=1*4+2
4=2*2+0
3 lis 18:53
aniabb: tak
3 lis 18:54
aniabb: nie .. pierwsza reszta 7
3 lis 18:54
Artur: Ok, pomyłka
3 lis 18:56
Artur: Ok NWD wynosi 1. Teraz nie wiem co dalej. Proszę o pomoc
3 lis 18:57
Artur: W poleceniu mam napisane ,że mam rozwiązać algorytmem Euklidesa.
3 lis 19:02
Artur: up
3 lis 19:26
Artur: up
3 lis 19:49
aniabb: napisz jeszcze raz porządnie bo będzie mi potrzebne a nie chce mi się klikać
3 lis 20:01
Artur: Mam rozwiązać równanie diofantyczne algorytmem Euklidesa.
23x+16y=179
23=1*16+7
16=2*7+2
7=3*2+1
3=3*1+0
Więc NWD(23,16)=1
Dalej nie wiem co zrobić
3 lis 20:06
aniabb: więc przedostatnie 1=7−3*2
z przedprzedostatniego wstawiam 2=16−2*7 ⇒ 1=7−3*(16−2*7) = 3*7 − 3*16
i z wcześniejszego 7=23−1*16 ⇒ 1= 3*(23−1*16 ) − 3*16 = 3*23 −6*16
więc 3*23 −6*16 = 1 //*179
3*179*23 −6*179*16 =179
x=3*179
y=−6*179
3 lis 20:20
aniabb: to rozwiązanie zerowe ..
inne to
x= 537+16t
y=−1074 −23t
3 lis 20:24
3 lis 20:25
Artur: aha ,bo ja miałem 1=7−2*3=7−(16−2*7)=7−16*1+2*7
nie wiem czy dobrze robiłem ..
3 lis 20:26
aniabb: dobrze
3 lis 20:28
Artur: Tylko trochę inaczej niż Ty nie wiem czemu
3 lis 20:30
aniabb: ja mialam tak samo..tylko teraz 7ki razem
3 lis 20:32
aniabb: ty zjadłeś 3 i ja też w jednym miejscu nie pomnożyłam
3 lis 20:33
aniabb: powinno być 1=7*7−3*16
3 lis 20:33
aniabb: 1= 7*(23−1*16 )− 3*16 = 7*23−10*16
3 lis 20:35
Artur: aha ok

, dzieki.
3 lis 20:48
3 lis 21:17
aniabb: w tamtym o 20:25 masz ładnie rozpisane w 3 sposobach
3 lis 21:23
Artur: Aha, bo po prostu mi się zaczyna wszystko mieszać.Dzięki wielkie, gdyby nie Ty pewnie bym nie
dał sobie rady
3 lis 21:29
aniabb: jak Ci się miesza to omijaj ważniaka.. jest niestrawny
3 lis 21:39
Artur: heh
3 lis 22:02