Równania wykładnicze
Tobiasz 122: Witam,
Proszę o pomoc w rozwiązaniu równań wykładniczych:
Proszę o szczegółowe rozwiązanie .
3 lis 18:47
ewa: a) przedstaw wszystkie potęgi w postaci potęgi liczby 2
8√8=23*(23)12=24,5
3 lis 18:51
3 lis 18:54
ewa: (24,5)x−3=(2−1,5)x+2
4,5x−13,5=−1,5x−3
6x=10,5
3 lis 18:57
ewa: | | 21 | |
x= |
| chyba nigdzie się nie pomyliłam |
| | 12 | |
3 lis 19:00
3 lis 19:06
Tobiasz122: Wiesz co mi też tak wyszło ale w odpowiedziach do tego zadania mam że powinno wyjść x=2. A co z
tym podpunktem b.?
3 lis 19:09
Tobiasz122: A mam pytanie skąd wzięłaś tą −1?
3 lis 19:16
ewa: tam jest nie −1, ale −1,5
| 2√2 | | √2 | | 20,5 | |
| = |
| = |
| =20,5−2=2−1,5 |
| 8 | | 4 | | 22 | |
4 lis 14:59
ewa: b) masz wyżej
4 lis 15:07