Fizyka - kinematyka. Proszę o pomoc z wykresem :/
meeGo: Fizyka − kinematyka. Proszę o pomoc z wykresem

Witam. Mam na podstawie wykresu zależności prędkości od czasu ( tutaj wykres:
http://jpghost.pl/vt_1351963573/ ) narysować
wykres drogi od czasu i położenia od czasu.
Niestety nie mam pojęcia jak to się robi

Próbowałam coś z wzorami i na logikę i narysowałam
te wykresy ale nie mam pojęcia, czy dobrze. Jak to się rysuje? Jak położenia od czasu a drogi
od czasu?
Moje próby:
x(t) i s(t):
http://jpghost.pl/xt-i-st_1351963850/
3 lis 18:32
meeGo: Pomoże ktoś?
3 lis 18:55
aniabb: zdecydowanie powinny być liniowe te krzywe
3 lis 18:57
meeGo: Tzn.? bo nie kumam
3 lis 18:58
aniabb: nic nie mówiłąm
3 lis 18:58
meeGo: Czyli jest dobrze, czy kompletnie źle? Potrzebuję fachowej odpowiedzi
3 lis 18:59
aniabb: trochę źle..nie może być nieciągłości .. przez 0 położenie przechodzi za 4
3 lis 19:04
aniabb:

przemieszczenie
3 lis 19:13
meeGo: A mógłbym prosić o wykres drogi od czasu, to sobie porównam i może się czegoś nauczę
3 lis 19:15
aniabb: ten początek to parabola (jak u ciebie) ale mi nie narysowało tutaj
3 lis 19:20
aniabb:

droga
3 lis 19:25
meeGo: Dlaczego dla 2 jest tutaj 2,5?
Dla 1 sekundy liczę dla 1 ruchu ze wzoru x = t
2, od 2 sekundy do 5 liczę dla 2 ruchu ze wzoru:
| | t2 | | t2 | |
2t − |
| , a dla 3 ruchu ze wzoru: −2t + |
| ? |
| | 2 | | 2 | |
3 lis 19:30
aniabb: liczysz pole pod krzywą prędkości od czasu
3 lis 19:32
aniabb: od 2 sek. liczysz ze wzoru 1+2t−t2/2
3 lis 19:33
aniabb: x = x0+vt+at2/2
3 lis 19:34
meeGo: Aha rozumiem, bo ciało przemieściło się w 1 fazie ruchu o x = 1, więc dla drugiego ruchu mamy
x0 = 1. Jak będzie wyglądał wzór w 3 fazie ruchu?
3 lis 19:38
aniabb: 1−2t+t2/2
3 lis 19:43