wymiaty prostopadłościanów
parasolka: Fabryka produkuje plastikowe kulki o promieniu 2 cm każda. Do wysyłki pakowane są po 12 sztuk
na różne sposoby w prostopadłoscienne pudełka. Podaj wymiary pudełek , w które można zapakowac
kulki. Rozpatrz wszystkie możliwe przypadki.
3 lis 18:25
Kejt:
abc=12
najlepiej chyba będzie rozłożyć 12 na czynniki pierwsze:
12=1*2*2*3
i zrób z tego jak najwięcej "trójek"
tzn:
np. 1*2*6
3 lis 18:28
Kejt: nie tak..będzie bez jedynki:
12=2*2*3
czyli np.
2*3*2
3 lis 18:29
aniabb: jeszcze można układać jedna na drugich albo przesunięte
3 lis 18:30
Kejt: pogubiłam się już..
jednak mogą być z 1, bo 1 to jedna piłka a nie 1 cm.
3 lis 18:33
parasolka: dzięki
3 lis 18:34
parasolka: ja już kumam, jak masz te wymiary to promień ma 2 cm więc srednica 4 i jak masz np. 3 piłki w
szerokosci to bd 12 cm szerokosci . dzięki dlaiście mi fajna podpowiedź ; )
3 lis 18:37