wykladnicza
grzeg: 3(1/x)−3(1/2x)=2
3 lis 18:22
aniabb: 3(1/2x) =t
t2−t−2=0 delta...
3 lis 18:22
Mati_gg9225535: spróbuj z pomocniczą niewiadomą, 3(1/x)=t, t>0
3 lis 18:25
Mati_gg9225535: no wlasnie tak
3 lis 18:25
grzeg: dlaczego t>0?
3 lis 18:27
grzeg: juz wiem
3 lis 18:28
aniabb: obejrzyj wykresy funkcji wykładniczej
3 lis 18:28
grzeg: 3(1/2x)=2
no i nie wiem co dalej...
3 lis 18:29
grzeg: na kalkulatorze wychodzi x=1.26185950714291
nie mam pojecia jak to zrobic... pomozcie
3 lis 18:36
grzeg: podpowie ktos?
3 lis 18:43