Równania trygonometryczne
weronka109: Witam mógłby mi ktos pomóc i wytłumaczyć jak to się robi krok po kroku? Byłabym b. wdziećzna
Rozwiaż równania :
a) tg x/2 =√3
b) sin2x =1/2
c) sin 5/2x = 0
d) cos6x= √3/2
e) tg2x=1
f) |sinx| = √3/2
g) sin(x − π/3) = √2/2
h) cos(2x + π/4)= √3/2
i) 2cosx= −1
3 lis 18:20
aniabb:
tgx/2=√3
tgx/2=tgπ/3
x/2=π/3 +kπ
x=2/3π+2kπ
3 lis 18:21
Saizou : gdzie k∊C
3 lis 18:22
krystek: | | x | | x | | π | |
tg |
| =tg30⇒ |
| = |
| +kπ ⇒x=... |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
3 lis 18:23
krystek: ups 60
3 lis 18:23