rozwiąż równanie
Mayor: xlogx+10x −logx=11
Ma może ktoś pomysł jak to zrobic?
3 lis 18:17
krystek: zapisz poprawnie!
3 lis 18:18
krystek: xlogx?
3 lis 18:18
Mayor: * xlogx+10−logx=11
3 lis 18:22
ewa: to w końcu tam koło 10 jest ten x czy nie?
3 lis 18:24
Mayor: tak jest jest przepraszam za błąd jeszcze raz:
xlogx+10x−logx=11
3 lis 18:26
ewa: to podstawienie y=x
logx
3 lis 18:28
Mayor: Mogłabyś wytłumaczyć w jaki sposób wzięło sie 10y ?
3 lis 18:35
ewa: y=1 lub y=10
logx=t ⇔10t=x
xlogx=1 lub xlogx=10
(10t)t=1 (10t)t=10
t2=0 t=1 lub t=−1
t=0 czyli logx=0
czyli x=100=1 logx=1 lub logx=−1
x=10 lub x=0,1
3 lis 18:36
ewa: | | 1 | |
x−logx=(xlogx)−1=y−1= |
| |
| | y | |
3 lis 18:38
3 lis 18:39
ewa: Masz 3 rozwiązania: x=1, x=10, x=0,1
3 lis 18:42
Mayor: ten minus może tak wchodzic przed całe wyrażenie? a nie tylko do potegi? bo myślałem że jak go
sie przeniesie to bd wygląda tak:
xlogx−1
3 lis 18:43
Mayor: już dalej to rozumiem, tylko nie wiedziałem jak rozbic tego drugiego wyrazu ale dziekuje bardzo
za pomoc
3 lis 18:45
ewa:
Jeżeli już to można to tak zapisać xlog(x−1)
3 lis 18:46
Mayor: no tak o to właśnie mi chodziło....to jak coś jest w potędze przed logarytmem i się przeniesie
to dotyczy to całego wyrazu a nie tylko potęgi tak?
3 lis 18:50
Mayor: a nie dobra już zrozumiałem o co chodzi, dzieki jeszcze raz.
3 lis 18:57