matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocyy!
Ruda;]:
a) (4x
2
−9):(2x−3)= b) (x
2
−4x+4):(x−2)= Wykonaj dzielenie stosując wzór skróconego mnożenia
14 maj 15:56
♊:
4x
2
−9
(2x−3)(2x+3)
a)
=
= 2x−3
2x−3
2x−3
b) będzie podobnie
14 maj 16:03