równania
hashoook: Cześć
Wyznaczyć rozwiązania równania
x
2+log
43=log
49
x
Pomóżcie, bo jest jakieś trudne, generalnie robie takie równania, ale przy tym się zacinam
3 lis 18:03
aniabb: x2−2xlog43+log43=0
delta...
3 lis 18:07
hashoook: Δ=4log423−4log43 = ?
3 lis 18:32
hashoook: Jak to rozwiązać, jaka jest ta delta ?
3 lis 18:41
hashoook: Da się tą delte jakoś uprościć?
3 lis 18:47
hashoook: Ktoś wie jak rozwiązać to równanie ?
3 lis 20:37
aniabb: log43 = 0,79248125036057809072686947197391
3 lis 20:39
aniabb: albo po prostu x=log43−√log423−log43 lub x=log43+√log423−log43
3 lis 20:41
aniabb: zwłaszcza że w treści jest wyznacz, a nie oblicz
3 lis 20:42
hashoook: Ok, dzięki za pomoc
3 lis 20:47