monotoniczność
miodek: Monotoniczność ciagów Udowodnij, że ciąg a
n jest monotoniczny:
a) a
n =
n√n!
b) a
1 = 3; a
n + 1 = a
n2 + 2
c) a
n =
n√2n + 3n
3 lis 17:56
miodek:
3 lis 18:04
miodek:
3 lis 18:14
miodek:
3 lis 20:12
miodek:
3 lis 20:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
miodek ... pytanie−wskazówka ... kiedy ciąg jest monotoniczny
3 lis 20:30
miodek: an + 1 − an > 0 lub < 0 ale najbardziej ciekawi mnie jak zrobić przykład b) indukcyjnie?
3 lis 20:39
miodek:
3 lis 20:47
miodek:
3 lis 21:44
Krzysiek: an+1 −an =(an)2 +2 −(an−1)2 −2 = (an −an−1)(an +an−1 )
(an −an−1) >0
(an +an−1 ) >0
zatem ciąg rosnący
3 lis 21:48
miodek: skąd wiadomo, że ciąg jest rosnący?
3 lis 22:08
3 lis 22:19
miodek: no właśnie nie wiem

a jak zrobić to z silnią?
3 lis 22:24
miodek:
3 lis 22:49
miodek:
4 lis 16:51
miodek:
4 lis 17:37
miodek:
4 lis 20:02
Krzysiek: co do przykłady z silnią, nie wiem jak to udowodnić formalnie. wiem, że ciągo wyrazach
dodatnich zmierza do ∞ więc jest rosnący
4 lis 20:05
miodek: na zajęciach coś próbowaliśmy z dzieleniem, ale do końca nie rozumiem
4 lis 20:18
miodek:
4 lis 20:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
Krzysiek ... a nie prościej indukcję tak:
an+1 − an = (an2 + 2) − an = an2 − an + 2 = (an−2)(an+1)
(an−2)(an+1) ≥ 0 dla an≥2 ... natomiast ak+1 = ak2 + 2 ≥ 2 oraz a1 = 3 > 2
więc ciąg jest niemalejący dla n∊N
4 lis 20:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobra ... pośpieszyłem się z miejsami zerowymi
tam Δ<0 ... więc wyrażenie zawsze > 0

koniec zadania
4 lis 21:00
miodek: a wiesz może jak zrobić to z tą silnią?
4 lis 21:12
miodek:
4 lis 21:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
| an+1 | |
| = U{((n+1)!)1/n+1}{((n)!)1/n = |
| an | |
= (n+1)
1/n+1 * (n!)
1/(n+1) − 1/n =
= (n+1)
1/n+1 * (n!)
−1/(n(n+1)) > 0 dla każdego n∊N (liczba dodatnia do potęgi daje
liczbę dodatnią)
4 lis 21:26