trygon.
Olcia: oblicz wartosc wyrazenia cosα − cosβ jeśli sinα= 13, sinβ= √75 i α,β ∊ (π2,π)
3 lis 17:41
krystek: z wzoru jedynkowego wylicz cosα i cos β i podstaw
3 lis 17:45
Olcia: ale ja tego kompletnie nie rozumiem
3 lis 17:47
aniabb: z tego cos2α=1−sin2α
3 lis 17:49
krystek: | | 1 | |
sin2α+cos2α=1 ⇒cos2α=1− |
| ⇒cosα=.. lub cosα=.. i wybierasz ujemny cos |
| | 9 | |
3 lis 17:49
Olcia: a jak obliczyc cosβ? bo tam pierwiatek jest i mi dziwne liczby wychodza
3 lis 17:55
aniabb: ale do kwadratu
3 lis 17:56
Olcia: nie wychodzi mi
3 lis 17:59
aniabb: cos2β=1−7/25 = 18/25
cosβ=−3√2/5
3 lis 18:01
Olcia: cosβ= 2√2/3 cosα=3√2/5 i co teraz? po odjeciu mi wychodzi tylko √2 a powinno byc z
minusem
3 lis 18:06
Olcia: * √2/15
3 lis 18:06
aniabb: masz 2 ćwiartkę więc tam cosinusy są ujemne
3 lis 18:10