| √x2+1−√x+1 | ||
lim (x→0) | ||
| 1−√x+1 |
| √9+2x−5 | ||
lim(x→8) | ||
| 3√x−2 |
| 4x | ||
lim(x→0) | ||
| 3sin2x |
Próbuje przekształacać i jakoś mi nie wychodzi
Jakim tu w tych przykładach
sposobem trzeba przerabiać?
| a2−b2 | ||
wykorzystać że a−b = | ||
| a+b |
| 1+√x+1 | ||
pierwsza .... przemnóż przez | , w ten sposób pozbędziesz się symbolu | |
| 1+√x+1 |
| sinx | ||
trzecia −−− pamiętasz, że limx−>0 | = 1 to super. | |
| x |
| 4x | 2*2x | 2 | 2x | ||||
limx−>0 | = limx−>0 | = limx−>0 | = | ||||
| 3sin2x | 3sin2x | 3 | sin2x |
| 2 | sin2x | 2 | sin2x | |||||
= | limx−>0 ( | )−1 = | (limx−>0 | )−1 = | ||||
| 3 | 2x | 3 | 2x |
| 2 | 2 | |||
= | * (1)−1 = | |||
| 3 | 3 |
kocham was ludzie