Oblicz różnicę i iloraz podanych funkcji
piotr: Oblicz różnicę i iloraz podanych funkcji. Podaj koniecznie założenia.
F(x)=2x/(x−3) i G(x) = (5x−1) / (x+3)
14 maj 15:56
Edek: | | 2x | | 5x−1 | | 2x(x+3)−(5x−1)(x−3) | |
F(x) − G(x) = |
| − |
| = |
|
|
| | x−3 | | x+3 | | (x−3)(x+3) | |
założenie : x≠3 i x≠−3
oblicz dalej
| | 2x | | 5x−1 | | 2x(5x−1) | |
F(x)*G(x) = |
| * |
| = |
|
|
| | x−3 | | x+3 | | (x−3)(x+3) | |
założenie : x≠3 i x≠−3
oblicz dalej
14 maj 17:13
Edek: | | 2x | | x+3 | | 2x(x+3) | |
sorki żle popatrzyłem F(X)/G(X) = |
| * |
| = |
|
|
| | x−3 | | 5x−1 | | (x−3)(5x−1) | |
założenia: x≠3 i x≠−3 i x≠
15
14 maj 17:16