dlaczego jest to nierówność sprzeczna?
Karolina:
3 lis 17:38
aniabb: policz deltę z licznika
3 lis 17:40
pigor: ... bo dla każdego x∊R mianownik i licznik wyrażenia po lewej stronie są dodatnie . ...
3 lis 17:41
Kejt:
(x2+3x+7)((3x2+5)<0
x2+3x+7=0
Δ=32−4*7=9−28=−19
delta mniejsza od zera => równanie nie ma rozwiązań w liczbach rzeczywistych. Funkcja nie
osiąga wartości ujemnych.(jest zawsze dodatnia)
3x2+5 również będzie zawsze większe od zera.
3 lis 17:41
Bogdan:
Wyrażenia w liczniku i w mianowniku są dodatnie dla dowolnych wartości x∊R, a więc
podane wyrażenie wymierne jest dodatnie, a nie ujemne.
3 lis 17:42