Zadanie
Ola: Dla jakich wartości parametrów a i b ∊R wektor u = [ √33 ,a, b] jest wersorem
prostopadłym do wektora v = [1,1,1].
3 lis 17:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
kiedy wektory są prostopadłe

odpowiedź prawidłowa: gdy ich iloczyn skalarny = 0
a więc do dzieła
3 lis 17:41
pigor: ... otóż z warunków zadania masz układ równań
|u|=1 i 1|u | u* v= 0 ⇔ |u|
2=1 i u*v=1 ⇔
13+a
2+b
2=1 i
13√3+a+b=0 ⇔
⇔ a
2+b
2=
23 i a+b= −
13√3 i teraz "pobaw się" tym układem i powinno
ci wyjść
a= −16(√3−3) i
b= −16(√3+3) lub odwrotnie . ...
3 lis 18:25
Ola: ale powinno wyjść
a= −1−√32√3 i b= −1+√32√3
lub
a= −1+√32√3 i b= −1−√32√3
4 lis 19:04
Ola: w ogóle to mi nie wychodzi

proszę o pomoc
4 lis 19:13
Ola: 
4 lis 19:39
Basia:
na miłość boską przecież to są te same liczby
pigor pozbył się niewymierności z mianownika
4 lis 19:41
pigor: ... , oj studenci, studenci

dziękuję
Basia . ...
4 lis 19:46
Ola: no tak, ale nie wiem jak Pigor do tego wyniku doszedł,.. licze licze i nie moge dojsc do tej
postaci
4 lis 20:00
asdf: | −1 − √3 | | √3 | | −√3 − 3 | |
| * |
| = |
| = |
| 2√3 | | √3 | | 2* 3 | |
nie wiem co tu liczyć...
4 lis 20:02
pigor: ... dziękuję
asdf , ale
Ola ma także na myśli układ równań,
a więc np. tak:
a
2+b
2=
23 i a+b=−
13√3 ⇔ a
2+2ab+b
2−2ab =
23 i a+b=−
13√3 ⇔
⇔ a+b=−
13√3 i (a+b)
2−2ab=
23 ⇔ a+b=−
13√3 i (−
13√3)
2−2ab=
23 ⇔
⇔ b=−
13√3−a i
13 −2ab=
23 ⇔ (*)
b=−13√3−a i ab= −
16 ⇒
⇒ a(−
13√3−a)= −
16 /*(−6) ⇒ a(2
√3+6a)= 1 ⇔
6a2+2√3a−1=0 ,
Δ
a= 4*3+4*6=36 i
√Δa=6 ⇒ ... może dalej sama , co
4 lis 20:23
Ola: dziekuje

juz wiem gdzie robilam blad w obliczeniach
4 lis 20:24
890: lkjh
28 gru 12:44