Funkcja wymierna. Proporcjonalność odwrotna
Wioletta: W tabeli podano długość x, y boków prostokąta o polu 36. uzupełnij tabelę i dokończ zadanie.
tabelka:
x | 2 | 4 | 6 | 9 | |
y | | | | 4 | |
a) zwiększy się trzykrotnie, to długość boku y _________;
b) zmniejszy się sześciokrotnie, to długość boku y _________;
c) zwiększy się 100%, to długość boku y ___________;
Błagam o wytłumaczenie tego.
3 lis 17:33
ewa: uzupełnij x i y tak aby ich iloczyn x*y=36
3 lis 17:36
Kejt:
pole prostokąta:
xy=36
podstawiasz za 'x' 2 i masz:
2*y=36
y=18
i tak ze wszystkimi.
3 lis 17:37
ewa: czyli x=2 to y=18 bo 2*18=36
x=4 to y=9 bo 4*9=36 itd
3 lis 17:38
Wioletta: Czyli jak mam 2 to muszę zrobić tak 2*y=36 ? I o to w tym wszystkim chodzi ?
3 lis 17:38
Kejt: tak
3 lis 17:38
ewa: a) jeśli dł boku x zwiększymy trzykrotnie, to dł y zmniejszy się 3 krotnie (porównaj igreki dla
x=2 i x=6)
3 lis 17:41
ewa: b) jeśli x zmniejszymy sześciokrotnie, to y zwiększy się sześciokrotnie (porównaj igreki dla
x=12 i x=2)
3 lis 17:43
Wioletta: to teraz to zadanie rozumiem ; ) dziękuję bardzo za pomoc.
3 lis 17:54