wyznacz dziedzinę funkcji
Dobrawa: czy mógłby ktoś wytłumaczyć, jak wyznaczyć dziedzinę funkcji w tych przykładach:
1) y=log(−x)−1x+5
2) y=1log(1−x)+ √x+2
nie wiem rozumiem ich zbytnio
3 lis 17:25
aniabb: mianownik ≠ 0
√a to a≥0
logab a>0 a≠1 b>0
3 lis 17:28
Dobrawa: czyli w 1) a=10 b: −x−1x+5>0?
a w 2) a=10 b: 1−x>0 i x+2 ≥ 0 ?
3 lis 17:36
aniabb: w1 raczej −x>0 i x+5≠0
3 lis 17:37
aniabb: a w 2
x+2≥0 i 1−x>0 i log(1−x) ≠0
3 lis 17:38
Dobrawa: w takim razie dziedzina w 1) to D: x należy do (−nieskończoność, 0) \ {−5} ?
3 lis 17:40