funkcja linowa
emila: Naszkicuj wykresy podanych funkcji podaj dziedzinę i przeciwdziedzinę funkcji oraz miejsca
zerowe.
a) rowerzysta jedzie ze stałą prędkością 12 km/h. Przyporządkuj czasowi jazdy przejechaną
drogę.
b)y= x−3
c) Tabelka;
x/−3/−2/0/3/5/7
y/−2/−1/1/4/6/8
3 lis 17:23
ewa: a) t (czas) →s (droga)
0h→0 km
1h→12km
2h→24km
3h→36km
| | 1 | |
... itd można oczywiście za t brać także ułamki np t= |
| |
| | 2 | |
s=12km/h*t
t≥0 zatem dziedzina to zbiór liczb rzeczywistych nieujemnych, wartości tej funkcji
(przeciwdziedzina) to również liczby rzeczywiste nieujemne. Jedynym miejscem zerowym jest t=0.
3 lis 18:00
ewa: b) y=x−3
dziedzina=R
przeciwdziedzina=R
miejsce zerowe: x=3
3 lis 18:01