iloczyn trzech kolejnych liczb nieparzystych jest równy 693. Wyznacz te liczby
piotr: iloczyn trzech kolejnych liczb nieparzystych jest równy 693. Wyznacz te liczby
14 maj 15:51
Edek: (2x+1)(2x+3)(2x+5)=693
będziesz potrafił rozwiązać ? napisz jak będą problemy
14 maj 17:18
Adam: x=3
7*9*11=696
14 maj 17:23
♊: Adam − Edek celowo nie zrowiązał tego zadania by zachęcić do tego Piortka . . .
14 maj 17:26
piotr: no, jestem tępy z matmy i jakoś nie wiem co dalej z tym zrobić. Wyliczyłem, że po pomnożeniu i
uproszczeniu wychodzi:
4x3+18x2+23x−339=0
14 maj 17:57
marla: no i dobrze zrobiłeś

teraz musisz to wszystko podzielić przez (x−3) dlatego,że w(3)=0 wiesz
o co chodzi
14 maj 18:23
marla: i wyjdzie coś takiego (4x
2+30x+113)*(x−3)
4x
2+30x+113=0 x−3=0 to x=3 rozwiązanie
△<0 więc nie ma rozwiązania
odp. x=3
(2x+1)(2x+3)(2x+5)=7*9*11=696
14 maj 18:32
piotr: a skąd mam wiedzieć, że akurat w(3)=0 ? To jakoś się liczy, czy po prostu sprawdza poprzez
podstawianie do wzoru po kolei dzielników 339?
14 maj 18:37
marla: ja podstawiałam liczby 1,−1,2,−2 i aż wyszło że 3... za x podstawiasz tą 3 i musi wyjść 0
twierdzenie Bezout czy jakoś tak się to pisze
14 maj 18:55
Wezyr: Piotr zrób to tak:
693 rozłóż na czynniki pierwsze:
3*3*7*11, teraz trzeba je tak ustawić aby były kolejne nieparzyste 7; 3*3; 11; czyli 7;9;11
c.b.d.o.
14 maj 19:41
piotr: Już załapałem...

Dzięki
14 maj 20:27
marla: Wezyr ciekawy sposób liczenia
14 maj 21:06