Wyrażenie u{3}{x-1} - 3/x jest równe:
paulaxx: Wyrażenie
3x−1 −
3x jest równe:
bardzo prosze o pomoc

3 lis 16:53
3 lis 16:54
Kejt:
| | 3x | | 3(x−1) | | 3x−3(x−1) | | 3x−3x+3 | | 3 | |
= |
| − |
| = |
| = |
| = |
| |
| | x(x−1) | | x(x−1) | | x(x−1) | | x(x−1) | | x(x−1) | |
3 lis 16:55
paulaxx: a czemu w tym pierwszym ułamku jest 3x nie powinno zostac tylko 3?
3 lis 16:57
Piotr:
x≠1 i x≠0
3 lis 16:57
Kejt: w pierwszym rozszerzamy ułamek o 'x' a drugim o 'x−1' i mamy ten sam mianownik.
3 lis 16:58
paulaxx: ok rozumiem, a pomzoesz mi jeszcze w jednym zadanku? prosze
3 lis 16:59
Kejt: pokaż.
3 lis 17:01
paulaxx: Dane śa wielomiany W(x)= 3x5 − 2x = 2, i F(x)= 2x2 + 3x − 3. Stopień wielomianu W(x) * V(x)
jest równy:
3 lis 17:03
Kejt: pomnóż przez siebie po jednym wyrazie z tych wielomianów(te dwa z największymi stopniami)
3 lis 17:04
xd: Świeży powiew
15 mar 17:09