Funkcje
asd: Podaj zbiór wartości:
| | 1 | |
f(x) = |
| . Dziedzinę obliczyłem, co dalej? jakieś wskazówki? |
| | |x|+2 | |
3 lis 16:49
asd: pewno trzeba będzie rozpatrzyć to w dwóch przedziałach, tak?
3 lis 16:53
asd: x ≥0 i x < 0 \{2}
3 lis 16:54
ewa: |x|≥0 /+2
|x|+2≥2
| | 1 | | 1 | |
zatem |
| ≤ |
| oraz dodatnie! |
| | |x|+2 | | 2 | |
zbiór wartości=(0,
12>
3 lis 16:57
aniabb: a wiesz kiedy ta funkcja będzie największa?
3 lis 16:58
ewa: | | 1 | |
Jak chcesz z wykresu to narysuj wykres funkcji dla x≥0 : f(x)= |
| , a następnie |
| | x+2 | |
odbij go symetrycznie względem osi y (zauważ, że funkcja podana przez ciebie jest parzysta!)
Co do dziedziny to D=R
3 lis 17:03
asd: Ogolnie to słabo to rozumiem... Po pierwsze dlaczego D = R ?
3 lis 17:07
asd: szczerze mowiac to nawet nie wiem jak sie zabrac za to zadanie
3 lis 17:12
asd: Więc?
3 lis 17:17
aniabb: a znasz jakiś x żeby mianownik był =0
3 lis 17:22
ewa: | | 1 | |
Bo za x możesz wstawić dowolną liczbę rzeczywistą i wyrażenie |
| będzie miało sens |
| | |x|+1 | |
3 lis 17:23
ewa: | | 1 | |
Przepraszam wyrażenie |
| |
| | |x|+2 | |
3 lis 17:23
asd: Okej, a co dalej zrobić z tym przykladem? Jak sie zabrac do tego typu zadan?
3 lis 17:24
asd: Wiem, ze go rozwiazaliscie, ale jak?
3 lis 17:25
Bogdan:

Można spróbować sporządzić wykres w następujący sposób:
| | 1 | |
Najpierw szkicujemy y = |
| |
| | x + 2 | |
Potem wymazujemy wykres po lewej stronie osi y i wrysowujemy w to miejsce odbicie od osi y
wykresu leżącego po prawej stronie osi y.
3 lis 17:26
Bogdan:

Końcowy wykres jest taki.
Teraz można odczytać zbiór wartości funkcji f(x).
Przedstawiony sposób jest jedynie ilustracją zadania. Zadanie wymaga jednak analitycznego
rozwiązania.
3 lis 17:26
aniabb: taka funkcja będzie największa, gdy mianownik będzie najmniejszy
3 lis 17:26
aniabb: a potem zastanowić się co się dzieje jak mianownik rośnie
3 lis 17:27
ewa: | | 1 | |
Jeżeli chodzi o narysowanie funkcji f(x)= |
| dla x≥0 (wówczas |x|=x) to zrób sobie |
| | x+2 | |
tabelkę i podstawiaj za x kolejno 0,1,2,3,4,... do wzoru i wyliczaj y i zaznacz w układzie
współrzędnych
..... itd
| | 1 | |
biorąc coraz większe x ułamki stają się coraz mniejsze (limx→∞ |
| =0 ) wykres zbliża się |
| | x+2 | |
coraz bardziej do osi x.
Drugą część wykresu (dla x<0) dostaniesz odbijając powyższy wykres symetrycznie względem osi y.
Z wykresu możesz odczytać wartości (wartości funkcji odczytujemy na osi Y!)
3 lis 17:30
asd: | | 1 | |
A taki przykład: f(x) = |
| to będzie: |
| | x2+1 | |
| 1 | |
| ≤ 1 czyli y∊(0 ; 1>  |
| x2+1 | |
3 lis 17:31
aniabb: tak
3 lis 17:32
asd: a dlaczego jak na poczatku bylo x2≥0 to później znak nierownosci zmienia się?
3 lis 17:33
asd: A taki przykład?
| | ⎧ | 1 dla |x|<1 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 4 dla |x| ≥ 4 | |
3 lis 17:41
asd: hm?
3 lis 17:53
asd: A tu nie bedzie przypadkiem 1 i 4
3 lis 17:56
aniabb: brawo
3 lis 17:57
asd: dzieki xd, a gdyby zamiast 1 dla |x|<1 byłoby x dla |x|<1, to ZW = <0;1) u {4} ?
3 lis 18:00
qwerty: hmm?
3 lis 18:16
asd: hmm?
3 lis 18:16
aniabb: tak
3 lis 18:20
asd: Okej, dzięki
3 lis 18:20
asd: A w przykladzie
f(x) =
√2(1−cosx) odpowiedzią bedzie y∊ <−1;3>
3 lis 18:24
asd: tzn gdyby nie ten pierwiastek
3 lis 18:26