trygonometria
grzeg: Oblicz wartosc cosinusa kata ostrego α, jezeli wartosc ta jest o 1/2 mniejsza od wartosci
sinusa tego kata.
cosα+1/2=sinα
no i nie mam pojecia co dalej zrobic, bo wszystkie operacje tylko mi to komplikuja
3 lis 16:38
aniabb: jedynka trygonometryczna
3 lis 16:39
grzeg: mozesz to rozpisac? Naprawde nie garne tego
3 lis 16:41
aniabb: cos2+sin2=1
sin=1/2+cos
3 lis 16:42
aniabb: i podstaw dół za sin do góry
3 lis 16:43
grzeg: 2cosα + cosα = 3/4
3 lis 16:45
grzeg: 2cos2α+cosα=3/4
3 lis 16:46
grzeg: 2t2+t−3/4=0
8t2+4t−3=0
t1=−14/8
t2=3/4
no i to jest wynik niezgodny z tym w odpowiedziach
3 lis 16:50
grzeg: a juz wiem. Dzieki
ide sie przewietrzyc bo to z przemeczenia nie umiem liczyc
3 lis 16:52