wielomian
Karol: | | (x5−1)(x2+6x+5) | |
wyrazenie w(x)= |
| przedstaw w postaci ulamka |
| | (x4−1)(x2+5x) | |
nieskracalnego.
3 lis 16:30
Nienor: poroskładaj na czynniki
3 lis 16:31
Karol: czy wynik wyjdzie 2? tam jak dojdzie sie do konca
| | (x5−1)(x+1) | | 2x(x4−1) | |
w(x)= |
| = |
| =2  |
| | x5−x | | x(x4−1) | |
3 lis 16:37
Karol: bo nie wiem czy dobrze mysle
3 lis 16:37
Nienor: Nie, licznik i mianownik nie mają takiego samego stopnia, więc nie skrócą się całkowicie (nie
będzie tyle samo nawiasów w obu)
3 lis 16:41
Karol: to rozwiaz i pokaz jak bo mi to w ten sposob wyszlo
3 lis 16:43
Kejt: cwaniak z niego, nie? "rozwiąż", "pokaż", "rozpisz"
tylko by rozkazywał
3 lis 16:44
Karol: rozwiaz prosze uprzejma koleżanko
3 lis 16:46
Karol: ja nie rozkazuje ja prosze o pomoc tylko ^^
3 lis 16:48
Kejt: lepiej, lepiej..
x
2+6x+5=(x+1)(x+5)
| | (x5−1)(x+1)(x+5) | |
= |
| = |
| | x(x4−1)(x+5) | |
| | (x5−1)(x+1) | |
= |
| = |
| | x(x2−1)(x2+1) | |
| | (x5−1)(x+1) | |
= |
| = |
| | x(x+1)(x−1)(x2+1) | |
| | (x−1)(1+x+...+x4) | |
= |
| = |
| | x(x−1)(x2+1) | |
chyba tak..chociaż głowy za to nie dam.
3 lis 16:52
Nienor: licznik:
(x−1)(x4+x3+x2+x+1)(x+1)(x+5)
mianownik:
(x2+1)(x2−1)x(x+5)=(x+1)(x−1)(x2+1)(x+5)x
3 lis 16:53
Karol: droga kolezanko skad sie wzielo : (x−1)(1+x+...+x4)
3 lis 17:04
Kejt: ze wzoru skróconego mnożenia:
an−1=(a−1)(1+a+...+an−1)
3 lis 17:05
Karol: aha
3 lis 17:05
Karol: wiec dziękuje bardzo
3 lis 17:07